Cronica Opeth si Ihsahn Oslo

Cronica Opeth si Ihsahn in Norvegia
Primul concert live al lui Ihsahn fara Emperor. Si singurul pana acum, deoarece din motive tehnice, celelate concerte din Norvegia in deschiderea Opeth au fost anulate.

Vestea buna e ca vor reveni la vara, la Oslo Live festival. Din pacate am pierdut primele melodii din concert, insa cele 4 (in mare de pe noul album, angL) pe care le-am prins m-au facut sa-mi para rau ca nu am avut sansa sa vad Emperor live.

Si sa rezerv biletul pentru la vara imediat cum am vazut anuntul. Mi-a placut prezenta lor pe scena, simpla si demna, fara niciun fel de masti, tepi sau animale sacrificate cum se obisnuieste la unele formatii din sfera black metal-ului.

Chiar mi s-a parut amuzanta tunsoarea emo a bassistului. Si am fost surprinsa de cat de tineri sunt ceilalti instrumentisti din formatie. Surpriza si mai placuta a fost calitatea muzicii si vocea impresionanta a claparului la melodia ‘Unhealer’.

Melodiile auzite:

Unhealer, Misanthrope, Thus Spake the nightspirit (melodie Emperor)

Opeth

Biletele s-au epuizat de multa vreme asa ca sala era plina si a explodat la primele acorduri. Incep cu relatarea partilor negative din punctul meu de vedere: mi s-a parut ca la unele melodii vocea era acoperita de instrumente si nu se auzea mai deloc. Se pare ca doar eu am fost mai surda.

Apoi faptul ca Åkerfeldt a comunicat in stilul caracteristic cu publicul dar…in suedeza. Si pentru mine n-a fost asa hazliu, dar dupa hohotele din sala banuiesc ca glumele au fost bune. In rest, numai de bine. Spre final, cand a prezentat membrii formatiei, a fost un moment cand publicul dadea din plete fara muzica si el a cerut mai multa lumina sa-i vada mai bine. s-a jucat cu publicul, cand a inceput cu acordurile unei melodii apoi s-a oprit si
a cantat altceva.

Diversele lumini si modele proiectate au contribuit din plin la atmosfera creata de melodiile Opeth. Desi au lansat un album nou (nu chiar de curand) au interpretat piese de prin toata discografia, mergand inapoi pana in 1999 (desi tin minte ca a spus ceva de 1996, dar poate atunci a fost compusa melodia respectiva si lansata mai tarziu). Dezavantajul a avea piese lungi e ca ai un playlist destul de scurt la un concert de maxim 2 ore. Insa ce-i al lor e pus deoparte.

A fost o adevarata placere auditiva sa asculti riffurile armonioase si lente impreuna cu vocea curata si melodioasa, urmate de o avalansa de tobe dezlantuite, un bass in forta si growlingul de rigoare. Iar Åkerfeldt care pare sa cante cu ochii inchisi majoritatea partilor vocale (oricat de lent sau rapid ar fi) adanceste atmosfera sumbra. Publicul a fost in extaz mai tot concertul, dar mai ales dupa ce a cerut ‘Deliverance’ aproape dupa fiecare melodie si come backul pe scena le-a indeplinit dorinta.

Am auzit ca vor venit la Artmania, si va recomand cu toata caldura sa va duceti sa-i vedeti live.

Playlist:

01. Heir Apparent
02. Ghost of Perdition
03. Godhead’s Lament
04. The Leper Affinity
05. Credence
06. Hessian Peel
07. Closure
08. The night and the silent water
09. The Lotus Eater

10. Deliverance

Andrea Chirulescu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: